16:15   BAŞEVIRGEN, “ÖDENEMEYEN BORÇ BÖBREK SATTıRıYOR. BÖBREĞINI SATMAK ISTEYENLERIN SAYıSı YÜZDE 5 BIN ARTTı.”   15:32   İSRA HOLDING’DEN "BIR KUŞAK BIR YOL PROJESI" GÜZERGAHıNDAKI AĞRı’YA KARMA PROJE   15:13   “MİLLETİN CÜZDANINA, PAZAR TORBASINA, KASAP POŞETİNE BAKIN“   14:10   “TÜRKIYE GENELI SEKTÖR IHRACATıNA YÜZDE 17,26 ORANıNDA DESTEK VERDIK”   13:38    “MERSIN DEVLET OPERA VE BALESI’NDEN “HURREM SULTAN” PRÖMIYERI ”   13:36   ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL AMAÇLI SU KULLANIM HİZMET BEDELLERİ YÜZDE 50 ORANINDA DESTEKLENECEK   13:29   BÜYÜKŞEHIR MERSIN’E SU SPORLARı MERKEZI KAZANDıRıYOR   13:08   KARADUVAR MAHALLESİ SAHİLİ YENİDEN HAYAT BULUYOR   12:35   “ ÜRETICI DE AĞAÇTAKI ÜRÜNLERIN NEREDEYSE HEPSININ DOLU YÜZÜNDEN HASAR GÖRDÜĞÜNÜ…”   12:10      11:57   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN İTFAIYE ERI ALıMıNDA UYGULAMALı SıNAV BAŞLADı   11:39   AK PARTI MILLETVEKILI ADAYı MENIZ: "TÜRKIYE YÜZYıLı İÇIN DURMAK YOK YOLA DEVAM"   11:31   HADISE DEPREMDE EBEVEYN KAYBı YAŞAYAN ÇOCUKLAR İÇIN 5 MAYıS’TA VOLKSWAGEN ARENA SAHNESI’NDE   11:12   ET VE SÜT KURUMU TRABZON ET KOMBİNASI İLE AKOLUK İÇME SUYU ARITMA TESİSİ HİZMETE AÇILDI   10:55   BÜYÜKŞEHIR, ÖĞRENCILERIN MESLEK SEÇIMINDE DE YANıNDA   10:46   “21 YıLDıR TÜRKIYE’YI, GENÇLERIMIZLE BIRLIKTE GENÇLERIMIZIN GELECEĞI IÇIN HAZıRLıYORUZ”   10:33   CHP GENEL BAŞKANı VE MILLET İTTIFAKı CUMHURBAŞKANı ADAYı KEMAL KıLıÇDAROĞLU: “835.000 KIŞI DOĞRUDAN İSTIHDAM EDILECEK”   10:28   SEÇER : “ BU SENE INŞALLAH BAHAR GELECEK”    10:26   MAHALLE MUTFAKLARı YENIDEN MERSINLILERIN HIZMETINDE…   10:18   NURDAĞı’NDA DEPREMZEDELERIN İHTIYAÇ DUYDUĞU KONTEYNERLERIN YÜZDE 85’I KURULDU  
 
     
 
 

Engelliliğe ve görme kaybına yol açan nadir bir hastalık…


Engelliliğe ve görme kaybına yol açan nadir bir hastalık: Nöromiyelitis Optika Spektrum Bozukluğu

 

Tarih : 31 Mart 2023 Cuma 12:19

Nöromiyelitis Optika Spektrum Bozukluğu, merkezi sinir sisteminin otoimmün hastalığıdır. Göz siniri ve omuriliği tutan ve tekrarlayıcı ataklarla karakterize nadir görülen bu hastalık, körlüğe ve felce neden olabilmekte ve hastaların yaşam süresini kısaltabilmektedir. Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, NMOSD hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. 
 
Otoimmün hastalıklar vücudun kendi dokularına karşı geliştirdiği istenmeyen immün yanıt sonucu oluşan hastalıklardır. NMOSD hastalığının oluşumunda, merkezi sinir sisteminde yer alan Aquaporin 4 adı verilen spesifik bir proteine karşı antikorlar gelişmekte ve bu antikorlar nedeni ile kompleman sistemi aktifleşerek merkezi sinir sisteminde ve sinirlerin miyelin kılıfında hasara yol açmaktadır.
 
Bu belirtilere dikkat 
NMOSD hastalığının görülme sıklığı ile ilgili net bir bilgi bulunmamakla birlikte, NMOSD çok nadir bir hastalık olup her 100.000 kişide 1-3 vaka olduğu düşünülmektedir. Mart, NMOSD Farkındalık Ayı vesilesiyle görüş bildiren Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, tek veya iki taraflı görme kaybı, çift görme, bulantı, hıçkırık, kol ve bacak güçsüzlüğü, yürüme güçlüğü gibi belirtilerle hastaların hekime başvurduğunu vurguladı ve sözlerine şunları ekledi: “NMOSD'de görme kaybı, görme sinirinin tutulması sonucunda gözden gelen görme ile ilgili iletilerin beyindeki görme alanına iletilememesi ile oluşmaktadır. Engelliliğe ve görme kaybına yol açan ciddi bir hastalık olduğundan, hasta yakınlarının desteği çok büyük önem taşımaktadır. Hasta yakınlarının farkındalığı en az hastaların farkındalığı kadar kritiktir.”
 
NMOSD belirtileri olan hastalar Nöroloji alanındaki uzman hekimlerine başvurmalı
NMOSD belirtileri olan hastaların, tanı ve tedavi için Nöroloji uzman hekimlerine başvurmasını öneren Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, hastalığın tedavi seçenekleri için şunları söyledi: “NMOSD'de üç farklı şekilde tedavi yapılmaktadır. Bunlardan ilki, atakların tedavisi. Ataklarda steroid tedavisi kullanılmaktadır. Steroid tedavisi dışında plazma değişimi (plazmaferez) tedavi olarak kullanılabilmektedir. Plazma değişimi tedavisinde hastalığının oluşumunu sağlayan antikorlar vücuttan temizlenmektedir. İkinci tedavi, atakların önlenmesi. Hastada atakların önlenmesi ve engellilik durumunun ilerlememesi için bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler kullanılmaktadır. Bu tedaviler uzun süreli tedaviler olup bağışıklık sistemini bu hastalığa karşı düzenleyici olan tedavi seçenekleridir. Bu tedaviler hastaların klinik durumlarına göre tercih edilmekte ve alınan yanıta göre bu tedavilerde değişiklik yapılabilmektedir. Üçüncü tedavi seçeneği ise atak ile oluşan semptomların tedavisi. Hastalarda oluşan semptomlar nedeni ile ilgili branş hekimleri tarafından (dahiliye, üroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, psikiyatri vb.) bu semptomlara yönelik tedaviler uygulanmaktadır.”
 
 
Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar NMOSD ile ilgili yeni tedaviler için çalışıyor
 
Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü: “Her geçen gün artarak devam eden bilimsel çalışmalar ve faaliyetler çerçevesinde NMOSD ilgili farkındalık düzeyi sağlık profesyonelleri nezdinde artmaktadır. Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar olarak, Nöromiyelitis Optika Spektrum Bozukluğu (NMOSD) ile ilgili yeni tedaviler geliştirmek üzere çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca NMOSD konusunda uzmanlaşmış hekimlere yönelik aktivitelerle bu hastalık konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar ekibi olarak, NMOSD hastalığından muzdarip olan hastaların hayatını iyi yönde dönüştürmek için bu konuda üzerimize düşecek görevlerle katkı sağlamaya, insan sağlığı adına her geçen gün daha fazlasını yapmaya daima hazırız” dedi.






Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!








 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 

 

 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİRİŞ SAYFAM YAP SIK KULLANILANLARA EKLE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinradyoklas.com © Copyright 2019-2023 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA